Foonloos!

Een klein drama: twee dagen geleden viel mijn telefoon (met mij erbij) van de trap. Waar ik vrijkwam met de schrik en een blauwe onderarm, kon hetzelfde helaas niet gezegd worden voor mijn trouwe Samsung Galaxy S2.

Dit noopt tot allerlei melancholische bespiegelingen. Toen ik die telefoon net had vond ik het een verschrikkelijk ding, met een woud van rare knopjes waar ik iedere keer in verdwaalde en een toetsenbord waarvoor ik net 1,2 millimeter te korte duimen had; anderhalf jaar later ben ik net zover dat ik mijn telefoon als ‘trouw’ beschrijf en we elkaar bij de voornaam noemen (‘Rinske – Sammy, aangenaam’)…laat ‘ie me in de steek!

Die wrange samenloop van omstandigheden komt vaker voor. Niet alleen is hechting een voorwaarde voor gemis; ook slaat het noodlot vaak pas toe als er een bepaald hechtingspotentieel is bereikt en lijkt gemis zo een onlosmakelijk gevolg van hechting. En dat is het natuurlijk ook, als je er even over nadenkt: alles waar we van houden zullen we op een dag kwijtraken. Als Sammy niet van de trap was gevallen, was ‘ie op den duur wel gejat uit mijn tas, vergeten in de trein of gewoon vervangen door een nieuwer model. En als ik mijn telefoon een onding was blijven vinden en me er nooit aan had gehecht, zou dat me niets doen. Terwijl ik nu ontroostbaar ben*.

Zoiets kan je doen besluiten om maar nergens meer van te houden. Zonder hechting mis je immers niks. Maar ik ben geneigd te denken dat je juist het tegenovergestelde moet doen: dat je steeds gulziger en royaler en onterughoudender van steeds meer dingen moet gaan houden. Zodat er, als je een verlies te verwerken krijgt, ook steeds weer nieuwe dingen zijn waarbij je het maximale hechtingspotentieel nog moet bereiken, en de liefde op die manier het gemis in evenwicht houdt.
Ik weet niet of het waar is, maar het zou wel mooi zijn.

*= For the sake of argument. Ik ben niet echt ontroostbaar. Bovendien kan Sammy misschien nog gerepareerd. Maar dit even terzijde.

Goed. Vergeef me de poƫtische bespiegelingen: voor mijn vrienden en klanten zijn er natuurlijk vooral praktische gevolgen. En wel, dat ik de komende week niet telefonisch bereikbaar ben. Mail me dus! Om een afspraak te maken, of om me je eigen theorieƫn over het beperken van verlies aan de hand te doen. Ik houd me aanbevolen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *